Terleme Tedavisi

Aşırı Terleme Tedavisinde BOTOX

Ter bezlerinin aşırı çalışmasıyla ortaya çıkan bu durum, kozmetik açıdan rahatsız edici bir tabloya yol açmaktadır. Özellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı aşırı olarak terler. Yüzde de aşırı terleme görülebilir. Botox aşırı terlemede diğer uygulamalarda olduğu gibi kas içine değil, terlemeyi düzenleyen sinir uçları derinin üst tabakasında yer aldığı için deri içine veya altına enjekte edilir. Bu uygulamada Botox’un etkisi 6 ay kadar sürmektedir. Bu yakınmayla gelen hastalara Botox uygulaması giderek artmaktadır. Uygulamanın ağrılı olmaması için lokal anestezikler kullanılır.

Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin sempatik sinir sistemi denilen bölümün fazla çalışması ile ilgilidir. Toplumumuzun %2-3 lük bölümünde bu sistem aşırı düzeyde çalışmaktadır. Bu durumun nedeni tam bilinmemektedir. Stresli durumlarda bu sistem aşırı çalışmaktadır. Genel olarak terleme, kış aylarında daha az olmaktadır. Bunun dışında tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve hormon tedavileri aşırı terlemeye yol açabilmektedirler.

Terleme tedavisine başlanmadan önce nedeninin saptanması gerekiyor. Terleme sorunu olan kişinin öncelikle kilo durumu inceleniyor. Aldığı ilaçlar gözden geçiriliyor. Hastanın menopozda olup olmadığı araştırılıyor. Tiroid bezinden ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılıyor. Bu durumların hiçbirinde sorun saptanmaz ise doğuştan sempatik sinir sisteminin aşırı çalıştığına karar verilir ise botox tedavi için en popüler yöntem olarak kullanılmaktadır.

Botox koltuk altı terlemesinde kullanılabilen bir maddedir. Laboratuar koşullarınada üretilmiş bir üründür ve sulandırılarak kullanılmaktadır. İçreği botilinum A eksotoksinidir. Ter bezlerini çalıştıran sinirlerin uçlarından asetil kolin maddesinin salınışını durdurarak etki göstermektedir. Oldukça etkili bir yöntemdir. Terlemeyi 3 ila 4 kat azaltmakta ve hasta konforunu artırmaktadır. Botoxun 4-8 ayda bir tekrarı gerekmektedir.


Kozmetik Uygulamalarda Botox'un Kullanım Amacı

  • Botox yüzdeki çatık kaş,
  • Aşırı terleme,
  • Göz çevresi kırışıklıkları,
  • Alındaki kas hareketlerine bağlı oluşan alın kırışıklıkları,
  • Ağız köşesi sarkmalar,
  • Tik olarak bilinen istemsiz hareket tedavisi,
  • Miğren tedavisi,
  • Boyun bölgesi kas hareketi ile oluşan kırışıklıkların

tedavisinde kullanılır. Botox en önemli avantajı cerrahi uygulamaya gerek kalmadan bu bölgedeki kırışıklıkları 4-6 ay süreyle yok etmesidir. Küçük bir iğne ile bölgeye ilaç verilmesinden 3-7 gün sonra verilen bölgelerdeki kırışıklık oluşturan kas hareketleri durur ve böylece bu bölgelerdeki kırışıklıklar kaybolur.

Hastaya zararlı etkisi yoktur, 6. ayın sonunda hasta tekrar kas hareketlerini kazanır. İğne tedavisi tekrarlanarak yüzdeki kırışıklıklar tekrar giderilir, hasta arzu ettiği sürece bu tedaviye devam eder. Tekrarlayan uygulamaların hastada zararlı bir etkisi genellikle oluşmaz. Botox uygulamaları Avrupa ve Amerika’da kullanım kolaylığı ve hastanın iş ve sosyal aktivasyonlarını engellemediği için son yıllarda popüler hale gelmiş ve kırışıklıkların düzeltilmesi amacıyla sıkça kullanılmaktadır.


Botox'un Etki Mekenizması

Botox kas içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır.

Botox bu etkisini sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak yapar. Sözü edilen geçici etki 4-6 ay kadar sürer ve bu süre sonunda kasılmalar tekrar başlar. Bu nedenle enjeksiyonları tekrarlamak gereklidir. Bazı uygulama alanlarında etki daha uzun sürebilir.


Kırışıklık Tedavisi

Botox kas içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır.Bu sayede kas kasılması ile ciltte oluşan derin kırışıklık çizgileri oluşmaz. Yalmız bilinmesi gereken en önemli bilgi botox aktif çizgileri yok eder. Pasif çizgileri ise yaptıkça seans seans azaldığını hasta görmektedir.

Botox bu etkisini sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak yapar. Sözü edilen geçici etki 4-6 ay kadar sürer ve bu süre sonunda kasılmalar tekrar başlar. Bu nedenle enjeksiyonları tekrarlamak gereklidir. Bazı uygulama alanlarında etki daha uzun sürebilir.


Botox'un Yan Etkileri

Botox, 25 yıldır tıbbın hizmetinde, birçok hastalığın bulgularının azaltılmasında kullanılmaktadır. Oldukça emniyetli bir ilaçtır. Belirgin yan etkiye yol açmaz, açsa da bu etkinin geçici olduğunu bilmekteyiz. En sık görülen yan etki Botox’un hedeflenmeyen kaslara da yayılarak geçici güç kaybı yapmasıdır. Bu nedenle, yüz bölgesindeki kaslar daha küçük olduğu için, özellikle yüze uygulanan dozlar çok önemlidir. Uygun olmayan noktalara yapılan botox asimetrilere neden olabilir. Bu tedavi yaklaşımı, Botox uygulamasını yapmak için gerekli eğitimi almış hekimlerin elinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.


Please publish modules in offcanvas position.