BOTOX (Botilinum A eksotoksin) Uygulamaları

Botox bir bakteri tarafından üretilen güçlü bir toksindir. Toksin ismi ise Botilinum A eksotoksindir. 2002 yılında Amerikanda FDA tarafından da onaylanan ilaç ile kırışıklıkları giderme tedavisi amacı ile kullanılmaktadır. Cilt kırışıklıklarını gidermede kullanılan miktarının herhangi bir toksik etkisi yoktur. Çok yüksek dozlarda kullanıldığı zaman hayati tehlike yaratır. Kırışıklık düzeltiminde kullanılan dozaj en çok 50-60 ünitedir.


Kozmetik Uygulamalarda Botox'un Kullanım Amacı

  • Botox yüzdeki çatık kaş,
  • Aşırı terleme,
  • Göz çevresi kırışıklıkları,
  • Alındaki kas hareketlerine bağlı oluşan alın kırışıklıkları,
  • Ağız köşesi sarkmalar,
  • Tik olarak bilinen istemsiz hareket tedavisi,
  • Migren tedavisi,
  • Boyun bölgesi kas hareketi ile oluşan kırışıklıkların

tedavisinde kullanılır. Botox en önemli avantajı cerrahi uygulamaya gerek kalmadan bu bölgedeki kırışıklıkları 4-6 ay süreyle yok etmesidir. Küçük bir iğne ile bölgeye ilaç verilmesinden 3-7 gün sonra verilen bölgelerdeki kırışıklık oluşturan kas hareketleri durur ve böylece bu bölgelerdeki kırışıklıklar kaybolur.

Hastaya zararlı etkisi yoktur, 6. ayın sonunda hasta tekrar kas hareketlerini kazanır. İğne tedavisi tekrarlanarak yüzdeki kırışıklıklar tekrar giderilir, hasta arzu ettiği sürece bu tedaviye devam eder. Tekrarlayan uygulamaların hastada zararlı bir etkisi genellikle oluşmaz. Botox uygulamaları Avrupa ve Amerika’da kullanım kolaylığı ve hastanın iş ve sosyal aktivasyonlarını engellemediği için son yıllarda popüler hale gelmiş ve kırışıklıkların düzeltilmesi amacıyla sıkça kullanılmaktadır.


Botox'un Etki Mekenizması

Botox kas içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır.

Botox bu etkisini sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak yapar. Sözü edilen geçici etki 4-6 ay kadar sürer ve bu süre sonunda kasılmalar tekrar başlar. Bu nedenle enjeksiyonları tekrarlamak gereklidir. Bazı uygulama alanlarında etki daha uzun sürebilir.


Kırışıklık Tedavisi

Botox kas içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır.Bu sayede kas kasılması ile ciltte oluşan derin kırışıklık çizgileri oluşmaz. Yalmız bilinmesi gereken en önemli bilgi botoz aktif çizgileri yok eder. Pasif çizgileri ise yaptıkça seans seans azaldığını hasta görmektedir.

Botox bu etkisini sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak yapar. Sözü edilen geçici etki 4-6 ay kadar sürer ve bu süre sonunda kasılmalar tekrar başlar. Bu nedenle enjeksiyonları tekrarlamak gereklidir. Bazı uygulama alanlarında etki daha uzun sürebilir.


Botox'un Yan Etkileri

Botox, 25 yıldır tıbbın hizmetinde, birçok hastalığın bulgularının azaltılmasında kullanılmaktadır. Oldukça emniyetli bir ilaçtır. Belirgin yan etkiye yol açmaz, açsa da bu etkinin geçici olduğunu bilmekteyiz. En sık görülen yan etki Botox’un hedeflenmeyen kaslara da yayılarak geçici güç kaybı yapmasıdır. Bu nedenle, yüz bölgesindeki kaslar daha küçük olduğu için, özellikle yüze uygulanan dozlar çok önemlidir. Uygun olmayan noktalara yapılan botox asimetrilere neden olabilir. Bu tedavi yaklaşımı, Botox uygulamasını yapmak için gerekli eğitimi almış hekimlerin elinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.


Please publish modules in offcanvas position.