Kaş Kaldırma Ameliyatı
Kaşlarda Düşüklük
Kaş düşüklüğü ilerleyen yaşla birlikte oluşan bir deformitedir. Yaşımız ilerledikçe, yer çekimi ve doku elastikiyetinin azalması ile aşağıya doğru sarkan bölgelerden birisi de kaşlarımızdır. Sarkan kaşlar ve kaşların altındaki dokular, göz kapaklarının üzerine yığıldığı için göz kapaklarının estetiğini de olumsuz etkiler.
Kaş kaldırma uygulaması Endoskopik veya Klasik denilen yöntemler ile yapılır.
Endoskopik yöntem denilen saçlı deriden açılan 1-2 cm'lik bir kesi ile düzeltilebilir. Bu yöntem saçlı deride açılan küçük bir kesi ile kasların ince kamera ve cerrahi aletler yardımı ile yukarıdaki dokulara asılması işlemidir. Endoskop ve kameraların kullanıldığı bu ameliyatta, bir ucunda ışık bulunan, video kameraya bağlı ince uzun bir endoskop kullanılır. Endoskop kafa derisine açılan 3-5 küçük kesinin içine yerleştirilir. Böylece cerrah endoskop sayesinde alnın içini görerek çalışabilir. Diğer deliklerden cerrahi aletleri sokarak ameliyatı gerçekleştirir.
Cerrahi
Endoskopik Yöntem
Kesilerin çok küçük boyutta açılmasına olanak sağlar. Kırışıklıklara neden olan bolluklar ve kaslar kameradan ekranda görülerek düzeltilir. Kaşlar tabanlarından serbestleştirilerek yukarıya doğru çekilir ve olması gereken yani yerlerine özel iplikler ile yerleştirilir. Böylece kaşlar arzu edilen yeni yerlerine adapte edilirler. Gerektiğinde alında açılan kesinin üzerindeki derinin kesilip çıkarılmasıyla müdahale sona erer. Kesi, sarkmanın durumuna göre genellikle birkaç santimetre ile sınırlıdır.
- Avantajı: Bu yöntemle alındaki saç çizgisinin geriye çekilerek alının açılmamasını sağlar. Yöntemin diğer bir avantajı ise ağrının hiç ya da çok az duyulması. Ayrıca klasik yöntemle karşılaştırıldığında ameliyat süresinin kısa olmasıdır. Ödemlerin ve hastaların sosyal hayatlarına dönüşlerinin daha kısa olması en önemli avantajıdır. Ameliyat 1-1.5 saat kadar sürer.
Klasik Yöntem
Diğer bir alternatif uygulamadır. Burada saçlı deride oluşturulan 3-4 cm'lik kesi ile kaşlar arzulanan konuma getirilerek tespit edilirler. Bu yöntem endoskopik yöntem uygulamaya girdikten sonra çok nadir kullanılan bir yöntemdir. Çünkü ameliyatta daha fazla kesi izi olması, kesi bölgelerinde saç dökülme riskinin olması gibi dezavantajları mevcuttur.