Meme Büyütme

Meme Dokusundaki Küçüklük (Meme Büyültme/Protez Ameliyatı)

Meme büyültme ameliyatı düşünen her kişinin yapması gereken ilk şey bir plastik cerraha danışmaktır. Arzulanan sonucun oluşabilmesi için göğüslerinizin ameliyat sonrası büyüklüğü ve görünümü ile ilgili beklentilerinizi cerrahınız ile görüşmelisiniz.

Memelerde Neden Büyüme Olmaz?

İlk adetten bir ya da iki yıl kadar önce kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron’un etkisi ile göğüsler büyümeye başlar. Göğüsler adet dönemleri ile paralellik gösteren ve kadınlık hormonlarının kandaki düzeyleri tarafından tetiklenen aylık değişimler geçirirler. Hamileliğe hazırlanıyormuşçasına her ay süt bezleri aktif hale geçerler ve göğüsler şişer, hormon değerlerinin normale dönmesi ile süt bezleri yeniden aktif olmayan hale dönerler. Genetik faktörlere bağlı olarak göğüslerde büyüme, kişinin vücut ölçülerine uygun olmayabilir. Bu durum birçok kadında cinsel sembol gelişimi açısından sıkıntı yaratmaktadır.

Herhangi bir estetik ameliyat uygulanmadan önce yapılması gereken en önemli aktivasyon duygusal kararlılıktır. Meme büyültme ameliyatı göğüslerinizi şekillendirir fakat hayatınızı şekillendirmez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve kendinize olan güveninizi tazeler ve giyim konforunu artırır, fakat gerisi size kalmaktadır. Sizi muayene ettikten sonra cerrah, göğüs kafesini kaplayan deri ve göğüslerin durumu gibi ameliyatla ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri tartışacaktır.

Meme büyültme ameliyatlarında öncelikle hacim eksikliğinin miktarı hesaplanarak konulacak hacim tespit edilir. Daha sonra konulacak protez tipi ve ameliyatın uygulama şekli hasta ile görüşülerek tespit edilir.

Protez Çeşitleri

Meme protezleri çeşitlidir. Bunlar serum fizyolojik ile şişirilenler, silikon jel içerenler, soya yağı içerenler (artık kullanılmamaktadır) vs. olduğu gibi, şekil olarak damlacık veya yuvarlak olanları vardır. Ayrıca protez kılıfı örgülü veya örgüsüz olanları bulunur. İçerik olarak silikon protezler koheziv ve koheziv olmayanlar olarak ikiye ayrılırlar. Koheziv olanlar tercih edilen protez tipleridir çünkü bu protezler hasar durumunda akarak tüm göğse karışmazlar. Tüm bu protez çeşitlerinin hepsinin de kendilerine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Bunlar bir bir hastaya anlatılarak protez tipi için karar verilir.


Protezin Yerleştirilme ve Kesi Bölgesi

Daha sonra protezin yerleştirilme ve kesi bölgesi saptanır. Protezler genellikle üç bölgeden konulur. Meme başının kahverengi bölümü(Areola) altından, meme altındaki kırışıklık çizgisi altından veya koltuk altından yerleştirilir. En çok kullanılan ise meme altı kırışıklık çizgisi veya meme basının kahverengi bölümü altıdır. Doğum yapmamış, meme başı çevresindeki kahverengi bölüm(Areola) çapı küçük hastalarda meme altı kırışıklık çizgisi, doğum yapmış ve areola çapı büyük hastalarda ise areola altından protezlerin yerleştirilmesi tercih edilir.

Eğer meme bezi dokusu yeterli kalınlıkta ise protezin meme bezi altına, bez dokusu az ise protezin kas dokusu altına yerleştirilmesi daha iyi şekil ve cerrahi risklerin azaltılması için tercih edilir. Bu uygulama yaklaşık olarak 1,5-2 saat sürer.

En Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

  • Protez ameliyatları sonrası hastaların süt verme fonksiyonlarında kesi bölgesine bağlı olarak bozulma olmaz, hastalar hamile kalabilir, doğum yapabilir ve bebeklerini emzirebilirler, protezin bebeğe zararlı bir etkisi olmaz.
  • Protezin kanser veya herhangi bir hastalık etkisi yoktur, meme duyusu ve şekli doğaldır. Dikkat çekici iz genellikle oluşmaz.
  • Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pırtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.
  • Bazen çok uzun yıllar dayanıklı olabileceği gibi bazen de 15-20 yıl sonra değiştirilmeleri gerekebilir.
  • Ameliyat sonrası hastaya antibiyotik ve ağrı kesici verilir.
  • Hastanın 3-4 gün hareketlerle artan ağrısı olabilir bu nedenle hastaların bir hafta kadar kol hareketlerinin kısıtlı olması istenir.
  • Uygulanan dikişler kendiliğinde emilen dikişlerdir ve alınmaları gerekmez.
  • Üçüncü haftada doktorun önereceği meme masajına başlanır. Daha sonra bir yıl boyunca önce ayda bir daha sonra iki ayda bir kontrollere gelinir.

Please publish modules in offcanvas position.